Illustration for article titled La Grave és a síelő hajléktalanok

La Grave egy kis falu Franciaország délkeleti részén, a Magas Alpok szívében. A 3984 méter magas La Meije alatt helyezkedik el, ami az Écrins hegyvonulat második legmagasabb csúcsa. Ez a hely Európában mindenképp, de talán a világon is egyedülálló, ha freeride-ról van szó.

Advertisement

Ha néha-néha eljársz síelgetni a családdal, és már biztosan haladsz a pályán, de kipróbálnád milyen szűzhavon csúszni, akkor még véletlenül se gyere ide. Ha tapasztalt freerider vagy jó fizikai állapotban, rendszeresen csúszol, ismered a hegyeket, megvan a megfelelő felszerelésed és tudod, hogy mit csinálsz, akkor számodra ez lesz a paradicsom.

Illustration for article titled La Grave és a síelő hajléktalanok
Advertisement

A jellegzetes gondolasor 3200 méter magasra visz fel, onnan ratrak húz tovább 3550 méterig (a csúcsállomás a közeli Les Deux Alpes felől is megközelíthető, de elég sokat kell gyalogolni), majd mehetsz amerre látsz, szó szerint, merthogy kialakított pályarendszert itt nem fogsz találni. Persze nem árt, ha van némi helyismeret, mert itt a balra vagy a jobbra akár élet vagy halál is lehet. Lavinabiztosítás nincs, illetve minimális, az itt dolgozó hegyimentők ugyan magasan a legképzettebbnek számítanak a világon, de hülyeség ellen nekik sincs orvosságuk.

Illustration for article titled La Grave és a síelő hajléktalanok
Advertisement

Sajátos szubkultúrát vonz ez a hegy. A derékig érő rastahajú, őrült hippik, profi sportolók, macskaarcú, inakból álló veteránok és tapasztalt hobbisták gyűjtőhelye. Beleszaladhatsz Tanner Hallba, vagy akár együtt ebédelhetsz Xavier de Le Rue-vel, ez a freeriderek Beverly Hills-e. Ha a szebbik arcát mutatja neked a Meije, akkor az itt szerzett élményeket soha nem felejted el. Ha a csúnyábbikat...nos akkor sem.

Illustration for article titled La Grave és a síelő hajléktalanok
Advertisement

Vannak La Grave-ban olyan emberek, akiket annyira megérintett a hegy szelleme, hogy mindenüket feladva, csak annak élnek, hogy itt csúszhassanak. Lakókocsikban, kisbuszokban laknak a gondolához tartozó parkolóban, és egész nap síelnek/snowboardoznak. Ez most persze elsőre hihetetlennek hangzik, mert ugye a Magas Alpok nem a kaliforniai tengerpart, de tényleg így van.

Olivier De Souza például közéjük tartozik. Ez az 5 perc róla szól. Gyönyörűen fogalmazza meg, hogy mit is jelent számára ez a hely. Ha esetleg nem beszélsz angolul vagy franciául, akkor is mindenképp ajánlom, mert nagyon szép videó. 0:25-től kezdődik.

A témában szerintem legkúlabb magyar szervezet, a Vértes Janó vezette BTS ide szervezte 2012-es táborát, a Back to Basics-et, amiről szintén készült egy jó kis videó, ha érdekel, itt nézheted meg.

Share This Story

Get our newsletter