Nagykovácsi újkeletű természeti értékei

A zsíros hegyi kalandpark

Most, hogy Kiszel “Ennyike” Katalin már negyedik hónapja tolja fullba a kretént a Nagykovácsiban zajló csatornázással kapcsolatban, ideje néhány képet is megosztanom a helyzetről. Az állapotokról már az erdőben kirándulók is beszámolhatnak lassan, hiszen az átvágott és meg nem javított vízvezetékekből kiömlő víz mostanra kisebb-nagyobb patakocskák formájában okoz nagy örömöt a gyerekeknek és a vaddisznóknak. A gépkocsiválasztás is kiemelten fontossá vált. Aki könnyelműen személyautóval próbálkozik, az igen gyorsan találhat végleges parkolóhelyet valamelyik vendégváró “gödröcskében”.

Advertisement

Mindent bemutatni nem tudok, mert nincs az az okostelefon, aminek ekkora a memóriája. Így most csak a mi utcánkra és környékére fókuszálnék, kizárólag az údonsült természeti értékeket szem előtt tartva. A képek minőségéért előre is elnézést kérek. Induljon a túra!

Közvetlenül a kapunk előtt tör elő a földből a Katalin forrás. Nem értem, hogy mi ez a nagy nyafogás Kaliforniában az elsivatagodás meg a vízhiány miatt, itt nálunk, Nagykovácsiban, ahová lépek, ivóvíz terem.

Külön tisztelet a Duna menti regionális vízműnek, hogy feleslegesen nem idegesítik magukat azzal, hogy felvegyék a 0-24-ig rendelkezésre álló hibabejelentő szám másik végén hetek óta csörgő telefont. (bár a javítás valóban nem az ő dolguk lenne)

Advertisement

Megértem, én sem szeretem ha hétvégén zaklatnak mindenféle hülyeséggel, bár azért két hétig nem szoktam pihentetni a kommunikációt. Az önkormányzat két és fél hónapos csendjéhez ugyan hasonlítani sem lehet.

Ez idő alatt a Katalin forrás lassan árkocskát mosott magának a nagyfeszültségű villanyoszlop mellett (ami az alatta teljesen elmocsarasodott talaj ellenére csak centiket mozdult a házunk felé, ellenben a 19 méter magas fenyővel, ami már igen látványosan dől a tető irányába, de aggodalomra semmi ok, ott a civil összefogás!), majd csermellyé nőtte ki magát.

Advertisement

(Érthetetlen, alig értékeli valaki, hogy a teljesen felpuhult talaj nagyobb esés esetén megóvja a gyermekeket a sérüléstől, mindenki csak a tengelyig süllyedő autók miatt károg.)

Advertisement

A Katalin csermely csendesen folydogál az erdő felé, ahol fokozatosan kiszélesedve, a címlapon látható patakká duzzad. Gusztáv aggodalmaskodik emiatt, igaz, őt az egyre szaporodó vörös mókus populáció térhódítása sem hagyja nyugodni, elég paranoiás alak. Számára Lövenberg Balázs nem egyszerűen az év embere, hanem nemzeti hős.

Advertisement

Ha valaki esetleg bizonytalan lenne abban a kérdésben, hogy megfelelő volt-e az autóválasztása, ha vendégségbe hívták hozzánk, utcánk erre is nyújt megoldást, a váratlanul a gépkocsi súlya alatt rendszeresen megnyíló víznyelők kiváló lehetőséget biztosítanak arra, hogy teszteljük lengéscsillapítóink minőségét. (a képen a “javítás” utáni állapot látható)

Hamar kiderült számunkra, hogy a müncheni és a stuttgarti nagyokosok lófaszt sem tudnak az autógyártásról. Az UAZ bezzeg meg se nyikkan!

Advertisement

El is gondolkodtam rajta, hogy beszerzek egyet az asszonynak. Komolyan. Már a hirdetések nézegetéséig is eljutottam.

Az oroszok komolyan veszik az off roadozást, ez közismert tény.

A forrás előtt és mögött, a Kiszel hegy tövében, egészen a Natura 2000-es területig (ami most már autóút, bár erről senki sem kérdezte meg a pilisi parkerdő véleményét) húzódik Mohosné mocsara. Vadregényes, ám veszélyes hely, csak tapasztalt túrázóknak!

Advertisement

Egészen a Katikaka tó-ig élvezhetjük a páratlan látványt, ami a környék büszkesége! A nagy vízfelület rengeteg madárfajnak ad otthont.

Advertisement

Nincs is nagyobb öröm annál, mint hazahajókázni esténként a munkából és az autómosásra sincs többé gondunk!

Advertisement

Katalin többször jelezte már a szociális média segítségével, hogy a helyiek felháborodása számára teljesen érthetetlen, hiszen a hónapokig tartó, többórás dugó is kiváló alkalmat nyújtott arra, hogy magunkba nézzünk. (néztünk is. jópárszor.)

Jeleztük már neki, hogy némi feltöltés esetleg megkönnyíthetné a merész babakocsival járók és a nagyravágyó öltönyösök dolgát, de jobban átgondolva bölcs tanácsait, tulajdonképpen ez a jelenség is inkább pozitív változás. Aki nem keresi a jót, az nem is fogja megtalálni.

Advertisement

Az úthengerrel simára nyomott, fehér murva tényleg sokkal unalmasabb volt, mint a jelenlegi “burkolat”. Sokat morfondíroztam jómagam is azon, hogy mivel lehetne feldobni az egyhangúságát, de ilyen kiváló ötlet nem jutott eszembe. Ha meg ez nagyon nem tetszik valakinek, ragadjon szerszámot és pofázás meg aláírásgyűjtés helyett fogja a végleg ott felejtett (háttérben látható) Kiszel hegyet, és úgy, ahogy van, lapátolja bele a tóba! Máris megszűnt a probléma. “Van, akinek semmi sem elég jó”, ahogy erre az evidenciára már több alkalommal is bölcsen rávilágított Mohosné egyik volt kollégája. Igaza van.

Akiknek a környék spontán kialakult kalandparkja nem nyújt elég szórakozást, beljebb is merészkedhet. Párszáz méterenként üdítő válozatosságot nyújtanak a csörgedező patakok.

Advertisement

Alig két utcányira indul világhódító útjára például a nemzeti együttműködés rendszerének folyama.

Advertisement

Szerényen kezdi, ez igaz, az akna mellől csak alig hallható szortyogással buggyan ki a kristálytiszta víz (Guszti meg is ragadta az alkalmat és teleitta magát a hűsítő meglepetéssel..), ám kicsit arrébb, mire eléri a maga vágta Polgármester-szurdokot, már tisztességes a mérete. Pár száz méterrel később nagyvonalúan terül szét deltatorkolata.

Advertisement

A munkálatok előtt csak a kéktúra unalmas ösvénye kanyargott az erdőben, most meg dagonyák, vízcsobogás és izgalmas árkok dobják fel a tájat!

Advertisement

Első pillantásra mindez egy hanyagul elvégzett beruházás és a teljesen alkalmatlan műszaki ellenőr “munkája” következményének tűnhet ugyan, amit hónapok óta ignorál a városvezetés. Kis fantáziával azonban ez egy unortodox városfejlesztési mesterterv első lépése lehet, amit mi, a régió messze legmagasabb ingatlanadóját fizető jobbágyai úgysem érhetünk meg. Talán ezért is van az, hogy nem válaszol senki egyetlen megkeresésünkre sem. A Katikák, Rózsikák, Etelkák és Jucikák általunk finanszírozott sakktábláján mi legfeljebb gyalogok lehetünk. Igaz, néha ők nyerik a meg partit..

Share This Story